Gunnar Spjuth

Musikhögskolan Malmö

Redan under min studietid på Musikhögskolan, fick jag min första erfarenhet som lärare. Jag undervisade som timlärare i gitarr på kommunala musikskolan i Malmö, Halmstad och Hyltebruk. Det var en bra idé, då jag tidigt fick erfarenhet av undervisning och under terminerna tjänade ihop så bra med pengar, att jag varje sommar kunde öva gitarr istället för att sommarjobba.

Ganska snart efter min utbildning fick jag anställning på Musikhögskolan i Malmö. Jag har undervisat på Musikhögskolan i snart 40 år och det är ett privilegium att få arbeta med unga gitarrister på en så hög nivå. Musikhögskolan i Malmö är en vital och kreativ högskola där man lägger mycket resurser och energi på själva undervisningen. Sedan 1992 har jag även haft förmånen att få samarbeta med professor Göran Söllscher. Vi har tillsammans byggt upp ett unikt koncept för gitarrutbildning vid Musikhögskolan i Malmö.

Under många år har jag också undervisat vid flera folkhögskolor och gymnasier.
LO:s Folkhögskola i Motala, Lunnevads Folkhögskola, Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund, Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg och Heleneholms Gymnasium i Malmö.
Uppdragens olika karaktär har gett mig pedagogisk beredskap att möta unga människor när de kommer till musikhögskolan. Erfarenheten har gjort det lättare för mig att sätta mig in i och förstå deras situation och att påbörja deras utbildning i det skede de befinner sig.

Som pedagog har jag också varit verksam internationellt. Jag har undervisat i masterclass i Danmark, Norge, Finland, Island, Estland, Portugal och Spanien.

Inom ramen för Musikhögskolan i Malmö har jag även initierat och drivit flera konstnärliga utvecklingsarbeten. Projektet ”Ny Gitarrmusik” var ett samarbete mellan gitarrutbildningen och kompositionsutbildningen. Varje gitarrstudent sammanfördes med en kompositionsstudent för att tillsammans följa processen med tillkomsten av ett nytt verk. När stycket var färdigkomponerat och redigerat uruppfördes det av gitarrstudenten. Projektet finns dokumenterat med notmaterial, inspelningar av konserter samt pressklipp.

Jag har under min tid som lärare vid Musikhögskolan i Malmö varit initiativtagare till och arrangör av flera studieresor med mina studenter.
1996 reste jag och min kollega Jørgen Bjørslev med mina studenter på musikerutbildningen till Granada och Madrid i Spanien. 2006 reste jag och min kollega Claes Ottelid och 15 gitarrstudenter (musiker och IE-utbildningen) på en veckas studieresa till Malaga och Sevilla i Spanien.
Vid Kungliga Musikaliska Akademiens i Stockholm högtidssammankomst den 28 november 2011, mottog Gunnar Spjuth Göran Lagervalls Musikstipendium ur HKH kronprinsessan Victorias hand. Juryns motivering löd:
Göran Lagervalls Musikstipendium tilldelas Gunnar Spjuth. I sin egenskap av universitetslektor i gitarrspel vid Musikhögskolan i Malmö har han vunnit stor uppskattning och respekt för sin inspirerande pedagogiska gärning liksom för sina konstnärliga och högskolepedagogiska utvecklingsarbeten.