Gunnar Spjuth

Hege och Gunnar

Efter att jag blev förstapristagare i den av Föreningen Norden arrangerade gitarrtävlingen i Köpenhamn 1975, turnerade jag i flera år i Rikskonserters regi.
Produktionerna hade namn som: ”Musik från fem sekler”, ”Lite litterärt och Musikaliskt”, ”Gitarr förr och nu”, och ”Gitarr till tusen”. Jag spelade på alla möjliga och omöjliga ställen. Det var fantastisk roligt och mycket lärorikt.

Våren 1976 spelade jag debutkonsert på Konserthuset i Stockholm.
Sedan dess är jag kontinuerligt verksam som solist och kammarmusiker.
Jag har arbetat medvetet med olika projekt för att utforska en viss repertoar eller en specifik konstellation och jag har konserterat i Sverige och internationellt i bl.a. Danmark, Norge, Finland, Island, Portugal, Italien och Kroatien.

Genom åren har jag spelat tillsammans med gitarrister, sångare och flöjtister. Jag har gjort lyrikprogram med skådespelare och sångare och ett projekt med cello och gitarr är dokumenterat med en ny CD-inspelning: Cello & Guitar, Hege Waldeland & Gunnar Spjuth.

Jag har uruppfört och spelat in ett flertal verk för gitarr som tillägnats mig av tonsättare som: Hilding Hallnäs, Rolf Martinsson, Staffan Storm och Henry Gammelgård.

Med mina CD inspelningar har jag ambitionen att förutom traditionell repertoar också spela in mer okända och ospelade verk. Inspelningarna ”Gunnar Spjuth” och ”The Classical Guitar Reborn” har mötts av entusiasm och fått genomgående mycket positiva recensioner.

Slagborr